Rusza nabór do projektu dot. przebudowy przejazdów kolejowo-drogowych na skrzyżowania wielopoziomowe

tunel drogowy Kostrzyn, lk.3,autor: Łukasz Bryłowski

Uruchomienie projektu wpisuje się w działania PKP Polskich Linii Kolejowych S.A., zmierzające do zwiększania bezpieczeństwa w ruchu kolejowym poprzez likwidację przejazdów kolejowo-drogowych i zastąpienie ich skrzyżowaniami bezkolizyjnymi na terenie całej Polski. Zadania do realizacji będą wybierane w formie konkursowej, a ocena zgłoszeń będzie oparta na analizie wielokryterialnej.

Realizacja projektu pozwoli na zmniejszenie zdarzeń na przejazdach kolejowo-drogowych, poprawę płynności i przepustowości ruchu kolejowego, a także systemu komunikacji drogowej. Dotyczy to także likwidacji tzw. „wąskich gardeł”, do których należą przejazdy kolejowo-drogowe, które w godzinach szczytu, przy dużym natężeniu ruchu zarówno kolejowego jak i drogowego, generują utrudnienia.

Projekt jest skierowany do jednostek samorządu terytorialnego i zarządców dróg zainteresowanych współfinansowaniem budowy skrzyżowań wielopoziomowych.

Szczegółowe informacje dotyczące udziału w projekcie znajdują się na stronie PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.: Nabór do projektu pn. „Poprawa bezpieczeństwa na skrzyżowaniach kolejowo-drogowych (...)” - PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. (plk-sa.pl).

Zgłoszenia zadań do pierwszego etapu projektu można składać do 5 lutego 2025 r. Po tym terminie nastąpi ocena, klasyfikacja i akceptacja listy rankingowej. Ogłoszenie wyników pierwszego etapu i zawieranie porozumień z zakwalifikowanymi wnioskodawcami planowane jest na koniec 2025 r.

Magdalena Janus
Zespół prasowy