Będzie krótsza podróż z Katowic do Krakowa. Ostatni przetarg na modernizację linii ogłoszony

Ogłoszony 25 września br. przetarg ograniczony pozwoli na wybranie sprawnych i dobrze przygotowanych wykonawców, co gwarantuje terminową realizację zadania. Obejmuje ono 17,5 km odcinka dwutorowej linii kolejowej pomiędzy Trzebinią a Krzeszowicami w województwie małopolskim. To ważna trasa leżąca na międzynarodowym korytarzu E 30 łączącym Polskę od Niemiec po Ukrainę.

- To ostatni z planowanych przetargów na linię Katowice – Kraków. Oznacza to, iż zakończona została faza przygotowawcza i cały odcinek Kraków - Katowice wkroczył w fazę realizacyjną. Tak jak kilka poprzednich przetargów, także ten będzie realizowany w formule przetargu ograniczonego, promującego doświadczenie i potencjał techniczny wykonawców. Finansowanie projektu planujemy realizować w ramach unijnego instrumentu finansowego „Łącząc Europę” – mówi Marcin Mochocki członek zarządu ds. realizacji inwestycji w PKP PLK.

W ramach projektu pomiędzy Trzebinią a Krzeszowicami wykonane będą prace, które obejmują tory na stacjach i szlakach, sieć trakcyjną, urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Projekt zakłada również przebudowę przejazdów kolejowych, co poprawi bezpieczeństwo oraz budowę i przebudowę wiaduktów na całej trasie. Po zakończeniu prac skróci się czas przejazdu, gdyż pociągi pojadą z prędkością do 160 km/h.

PLK podwyższy również komfort pasażerów poprzez modernizację peronów, montaż małej architektury i czytelnego oznakowania na stacjach Trzebinia, Dulowa, Wola Filipowska i stacja Krzeszowice. Wszystkie te stacje i przystanki zostaną również przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Polskie Linie Kolejowe tylko we wrześniu zamierzają ogłosić przetargi o wartości ponad 5 mld zł. Już ogłoszony został przetarg na linie objazdowe Rail Baltica, miliardowy przetarg na GSM-R oraz dwa przetargi na trasie Kraków - Katowice. W latach 2016 - 2023 zarządca infrastruktury zrealizuje inwestycje za 67 mld zł ujęte w Krajowym Programie Kolejowym.

Mirosław Siemieniec
T: + 48 694 480 239