Śniadanie prasowe - przejazd dla prasy na odcinku linii E-20 Siedlce – Łuków – Międzyrzec Podlaski

3 czerwca br. odbyło się kolejne spotkanie w ramach śniadań prasowych, organizowanych przez Oddział Regionalny w Warszawie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Tym razem dziennikarze zostali zaproszeni na przejazd autobusem szynowym na odcinku Siedlce-Łuków (Lot A), Łuków-Międzyrzec Podlaski (Lot B) modernizowanej linii E-20 Warszawa-Terespol Projekt nr: ISPA/FS 2001/PL/16/P/PT/012-04 Etap I, współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej ISPA/FS (75%) i budżetu państwa (25%). Trasa przejazdu wiodła nowo-zmodernizowanym szlakiem Lot A, gdzie dziennikarze mogli obejrzeć efekty zakończanych prac w grudniu 2007 r. W czasie przejazdu zaprezentowano również maszyny torowe realizujące roboty na szlaku Łuków-Międzyrzec Podlaski Lot B. W spotkaniu uczestniczyli ze strony Oddziału Regionalnego w Warszawie; kierownicy kontraktu - Lot A  Pan Andrzej Szymczyk, Lot B Mirosław Hundert. Wykonawcę reprezentował lider konsorcjum firma Strabag Sp. z o.o. z panem Dariuszem Słotwińskim Prezesem Zarządu, inżynier projektu pan Józef  Wesołowski firma SAFEGE-SYSTRA. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele władz lokalnych. Całość projektu zakłada modernizację linii kolejowej E-20 na odcinku Siedlce - Terespol, Etap I. Po jego zakończeniu możliwy będzie przejazd pociągów pasażerskich z prędkością 160 km/h, a pociągów towarowych - 120 km/h (przy nacisku na oś 22,5 t). Projekt zakłada modernizację torów szlakowych i małych stacji. Podzielony jest na cztery kontrakty wykonawcze: Lot A (Sedlce - Łuków), LOT B (Łuków - Międzyrzec Podlaski), LOT C (Międzyrzec Podlaski - Biała Podlaska) i LOT D (Biała Podlaska - Terespol/granica państwa). Kazimierz Peryt
Rzecznik Prasowy
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Oddział Regionalny w Warszawie