Podlaskie: tunel w Baciutach usprawnia ruch kolejowy i drogowy

Tunel w Baciutach - widok z drona fot. Paweł Mieszkowski PKP Polskie Linie Kolejowe SA

Przed rogatkami przejazdu kolejowo-drogowego w Baciutach przez lata musieli zatrzymywać się kierowcy – zamykały się często ze względu na pasażerski i towarowy ruch pociągów między Warszawą i Białymstokiem. To już przeszłość – od dzisiaj mieszkańcy mogą wygodnie przemieszczać się pod linią kolejową. Zbudowaliśmy tunel o długości ponad 62 m, zapewniający jezdnię po jednym pasie ruchu w obu kierunkach, a podróżni niezmotoryzowani mają do dyspozycji wyasfaltowany ciąg pieszo-rowerowy. Przeprawa pod torami jest oświetlona, zainstalowano także wydajny system odwadniający.

Budowa tunelu to część większej całości, która znacząco zmienia warunki komunikacji w Baciutach i gminie Turośń Kościelna – powstał funkcjonalny węzeł, łączący kilka środków transportu. Zbudowaliśmy prawie 2 km dodatkowych dróg, umożliwiających dojazd do stacji autem i rowerem. Przesiadki na kolej ułatwia parking na 25 miejsc (w tym 2 dla osób o ograniczonej mobilności), na potrzeby komunikacji zbiorowej są też dwie zatoki autobusowe.

Przystanek Baciuty zmienił się w stację

Dzięki naszej inwestycji poprawił się standard podróży koleją – wybudowaliśmy dwa wygodne, dwukrawędziowe perony o długości 200 m, do których z tunelu prowadzą schody i pochylnie, dostosowane do potrzeb osób o ograniczonej mobilności. Dobudowano też dwa tory główne dodatkowe, o długości blisko 900 m. Dzięki temu wygodniej podróżuje się mieszkańcom Baciut, a inwestycja pozytywnie wpływa także na warunki prowadzenia ruchu pociągów na trasie między Białymstokiem i Łapami. Wcześniej na tym prawie dwudziestokilometrowym odcinku możliwości były znacznie ograniczone, ze względu na brak mijanki. Zbudowaliśmy nowoczesne urządzenia sterowania ruchem kolejowym, które kilkukrotnie zwiększyły przepustowość. Pozwala to na sprawną organizację ruchu pociągów dalekobieżnych, regionalnych i wolniejszych składów towarowych. Całościowy koszt budowy stacji Baciuty oraz tunelu to 95 mln zł.

Odcinek Czyżew – Białystok na finiszu

Z puli 25 bezkolizyjnych skrzyżowań przeznaczonych dla ruchu samochodów gotowych jest 24, po zakończeniu prac zostanie jeszcze otwarty tunel w Łapach. Wiadukty zastępują dotychczasowe przejazdy w poziomie szyn, a kierowcy nie muszą zatrzymywać się już przed rogatkami. To wygoda i bezpieczeństwo dla mieszkańców, ale także istotne usprawnienie kursowania pociągów, które po zakończeniu robót na linii będą jeździć z prędkością do 160 km/h, a po zabudowie systemu ERTMS – 200 km/h. Skorzystają także tysiące pasażerów podróżujących na międzynarodowej trasie.

Postępują roboty na stacjach w Białymstoku i Łapach. Inwestycja prowadzona jest w ramach projektu „Prace na linii E75 na odcinku Czyżew – Białystok”. Wartość prac to prawie 3,4 mld zł, ich zakończenie zaplanowano na ten rok.

Projekt współfinansowany ze środków instrumentu CEF „Łącząc Europę” – (Connecting Europe Facility – CEF). Więcej informacji o inwestycji na www.rail-baltica.pl

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Instrumentu „Łącząc Europę”.

Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi jej autor. Unia Europejska nie odpowiada za ewentualne wykorzystanie informacji zawartych w takiej publikacji.

Tomasz Łotowski
Zespół prasowy